Activessi - aktiva resor Europa

Ön som fick mig att älska naturupplevelser

1 oktober, 2015
naturupplevelser island

Island. Det är det lilla märkliga landet Island som fick mig att älska naturupplevelser. Men fortsätt läsa, jag ska förklara varför.

Jag har växt upp på en ö i den åboländska skärgården i Finland. Det är där jag har mina rötter men jag har ändå alltid känt en stark längtan till staden, ”the hustle and the bustle” och jag har alltid känt mig hemma i en stadsmiljö. Mer där än i naturen. Och det är bara sådan jag är.

Varför Island?

Orsaken till att jag reste till Island och Reykjavik var för att jag skulle hälsa på en väninna som studerade där under en period 2010 och jag tror ärligt talat inte att jag skulle ha åkt dit annars. Men jag är extremt glad för att jag gjorde det och för att det öppnade mina ögon för en annan sorts resmål än vad jag tidigare uppskattade.

För att uppleva Island måste man ta sig ur Reykjavik, och vi hyrde bil en dag för att se de några av de vanligaste naturattraktionerna. Redan när man kommit ut från Reykjavik har man den första naturupplevelsen framför sig: det månliknande landskapet. Det är i alla fall så jag föreställer mig att det ser ut på månen.

månlandskap island

Månlandskap på Island.

Den Gyllene cirkeln

Första stoppet på vår roadtrip (på vad man kallar den Gyllene cirkeln) var kratern Kerið som är en inaktiv vulkan. Följande stopp var resans absoluta höjdpunkt: gejsrarna.

Jag vet inte varför, men jag blev som ett litet barn när jag såg gejsrarna. Jag tror inte man kan förstå hur fruktansvärt imponerande det är innan man sett det. Tänk att naturen med sina krafter kan skapa det fenomen som dessa. Helt fantastiskt.

Vi besökte även Gullforss, såg glaciären Eyjafjallajökull och den aktiva vulkanen under glaciären med samma namn (kommer ni ihåg askmolnet som lamslog norra Europas flygtrafik en vår för många år sedan? Den vulkanen.) och ytterligare ett vackert vattenfall innan vi vände hemåt mot Reykjavik.

gejsrar island

Lycklig som en instagrammare med 11 likes.

gejser island

En fullstor gejser.

En ny dimension

Jag var helt lycklig inombords efter alla naturupplevelser. Tidigare var jag av åsikten att byggnader, städer och sevärdheter skapade av människan var otroligt imponerande men jag fick ett annat perspektiv på upplevelser efter att jag besökt Island och jag är evigt tacksam att jag fick uppleva naturen från en ny sida på Island. Det gjorde att jag inte bara reser för att se bebyggelse längre (om jag ska uttrycka mig krasst) men att jag även kan se det storslagna i naturen och vad som skapats med naturkrafter utan att människan haft ett finger med i spelet.

Jag får ibland frågan om vad man måste se och vart man ska resa innan man dör. Mitt svar är alltid Island. Jag har aldrig varit till en liknande plats och jag tvivlar på att det finns något likartat i världen. Så när det här kommer från en stadsälskande individ, ska du ta rådet på allvar: åk till Island! 🙂

Jag ber om ursäkt för de krusiga bilderna – de är tagna med en liten digitalkamera, tidstypiskt 2010.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Hedda 5 november, 2015 at 21:09

  Åå, nå fikk jeg lyst til å dra til Island <3

 • Reply Camper van rental Iceland 16 januari, 2017 at 10:48

  Hejsan Jessica!
  Jag gillar faktiskt den översta bilden. Ser ut och ha en retro effekt! 🙂
  Här är lite extra information om den Gyllene cirklen:
  http://www.rent.is/blog/the-golden-circle
  Ha en trevlig resa eller som islänningar säger: Góða ferð! 🙂

 • Leave a Reply