Europa

Min guide till Krakow

18 februari, 2016
guide till krakow

Polen fanns aldrig på min önskelista över länder jag ville besöka. Men redan efter mitt första besök till Krakow var jag en aning förtjust. Här är min guide till staden jag redan besökt nästan 10 gånger.

De tio gångerna har dock alla varit arbetsresor och ibland har jag knappt sett mer än hotellet och kontoret. En gång valde jag dock att stanna över helgen och flög hem på söndagen bara för att jag ville se mer av staden och njuta av både shopping, spa och mat.

Ta sig dit och runt

Norwegian flyger direkt från Köpenhamn och Stockholm och SAS flyger nuförtiden också från åtminstone Köpenhamn. Lufthansa och Air Berlin flyger från flera flygplatser i Tyskland, så man kan byta flyg där.

Från och till flygplatsen går bussar som kostar mer eller mindre ingenting, eller så kan man ta en taxi som också är billigt. Inte alla taxin tar dock kreditkort så kontanter är bra att ha för taxiresor. Det går bra att promenera i hela staden och det mesta ligger på gångavstånd. I värsta fall kan man ta en taxi eftersom de som sagt inte kostar så mycket.

Den enda varningen jag vill utfärda är att Krakow är en av Europas mest förorenade städer och eftersom staden ligger i en dal så lägger sig smogen som ett täcke över staden – och därmed också flygplatsen. Jag har två gånger varit tvungen att landa/lyfta från Katowice i stället för Krakow pga. av att smogen har varit för kraftig. Om jag minns rätt är det som värst på senhösten, så det är en bra idé att ha det i minnet när man bokar.

Saker att göra i Krakow

Krakow har en lång historia och det märks när man strosar omkring på gatorna. Husen är gamla och sneda och kommersen och stadens hjärta finns koncentrerat till torget Rynek Glowny i gamla stan (Stare Miasto på polska).

Kazimierz – En annan del av staden som är värd att utforska är den judiska stadsdelen Kazimierz. Judarna spelade en stor roll för Krakows utveckling redan på 1300-talet och det har alltid funnits en stor koncentration av judar i Krakow – även under och efter andra världskriget. I stadsdelen finns bland annat ett judiskt museum, flera synagogor och en judisk kyrkogård. Runt torget i Kazimierz finns ett antal restauranger och mysiga caféer som lämpar sig bra för lite people watching.

torget i kazimierz

Torget i Kazimierz. By Jacek Karczmarz (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Saltgruvorna – Jag har själv tyvärr aldrig varit till saltgruvan i Wieliczka men både mina kollegor och bilder därifrån har övertygat mig om att jag borde åka dit nästa gång jag besöker Krakow. Det ordnas dagligen utflykter dit från Krakow så det är lättillgängligt som dagsutflykt.

Auschwitz – Koncentrationslägret Auschwitz ligger drygt en timmes bilfärd från Krakow. Om man vill bli påmind om hur grym människosläktet kan vara och hur vi inte ska göra samma misstag igen så ska man åka hit.

Wawel – Wawel är slottet vid floden Wisla och legenden om Wawel involverar också en drake som jag har hört flera gånger men aldrig minns… Det gotiska slottet ligger på en kulle vid floden och är svårt att missa om man tar en promenad längs floden.

Dagsspa – Om man vill avsluta (eller börja) sin resa på ett avslappnande sätt så är ett dagsspa helt perfekt. Det kostar ungefär hälften av vad det gör i Skandinavien och jag har testat Ambra Spa som ligger i centrum och som jag var riktigt nöjd med. Jag gjorde en scrub, ansiktsbehandling och fotbehandling och bodyscrubben var det jag uppskattade mest.

Shopping i Krakow

Shoppingen i centrum av Krakow är mer eller mindre koncentrerad till två områden: shoppingcentret Galeria Krakowska och gatorna kring torget i gamla stan.

I Galeria Krakowska finns alla internationella varumärken som vi är vana med från Skandinavien som H&M, Zara, Massimo Dutti, Mango och många fler, men också några av mina favoriter som underklädesbutikerna Intimissimi och Calzedonia som ännu inte finns här i Köpenhamn.

På gatorna kring torget finns ungefär samma urval av butiker blandat med småbutiker och mer traditionella polska butiker. Det positiva med Krakow är att även om priserna ligger mer eller mindre på samma nivå som hemma, så kan den polska zlotyn ligga på en låg nivå och och då kan man spara pengar i jämförelse med vad man skulle betala hemma. Så kolla vad zlotyn ligger på!

Restauranger i Krakow

Runt torget finns en mängd restauranger och det är här det mesta av aktiviteten finns på kvällarna och det är mest inriktat till turister. Prisläget på mat i Krakow är bra och man kan få utmärkt mat om man söker sig bara några gator bort från torget. Det finns även ett torg i Kazimierz och där är tempot lite lugnare och det känns inte lika turistigt.

Dessa är mina favoritrestauranger i Krakow:

Sushi – På en av sidogatorna till torget finns Zen Sushi, en asiatisk restaurang som både serverar sushi och andra rätter i två våningar. På nedre våningen finns en stor bar i mitten där man kan sitta, vilket är speciellt uppskattat när man är ensam på resa. Sushin är riktigt prisvärd och om man sitter vid baren så kan man se på medan de gör den.

Skaldjur – Tyvärr upptäckte jag Farina först när jag besökt Krakow ett flertal gånger men efter det såg jag till att jag åt där varje gång och det har varit alltid utsökt. Speciellt mycket tyckte jag om hummertagliatellen på bilden nedan. Gå hit!

restauranger i krakow

Hummertagliatelle på Farina.

Biff – God argentisk biff får man på Pimiento som finns i gamla stan och numera även i Kazimierz. Till biffen får man välja vilka smårätter man vill och därmed kan man komponera sin egen måltid. Det brukar vara rätt späckat med män här så boka bord någon dag i förväg om du vill försäkra dig om ett bord.

KlassisktSzara serverar klassisk restaurangmat som tournedos, escargots provencal och chevre chaud, men de gör det riktigt bra. Det är en av de dyrare restaurangerna vid torget och de har också en filial i Kazimierz.

Polsk mat hör inte till mina favoritkök, och ofta har jag fått polsk mat på mediokra restauranger eller färdigt beställda menyer som inte har visat den polska mattraditionen från sin bästa sida. Om du dock vill testa en väldigt polsk och anrik restaurang så är det Wierzynek du ska gå till. Det har varit restaurang sedan 1364, så något måste de ju göra rätt. 🙂 Och så finns restaurangen vid torget så den är enkel att hitta.

Hotell i Krakow

Eftersom jag alltid varit på arbetsresa när jag varit i Krakow så har jag bott på typiska business-hotell som de flesta av de jag nämner nedan. Undantaget är Grodek, eftersom våra ”vanliga” hotell var helt fullbokade den gången. Det finns en del stora företag som har kontor i Krakow och omkring, så det kan hända att vissa hotell är fullbokade på veckodagar. På helgerna borde det vara mindre risk för det.

Sheraton – Ett av de bästa Sheraton-hotellen jag bott på och de har en riktigt stor frukostbuffet där man kan få mer sunda frukostalternativ som smoothieshots och färsk frukt och inte enbart polska frukosträtter. Kaffe serveras till bordet.

hotell i krakow

På Sheratons takterass med slottet Wawel i bakgrunden.

Hotellet ligger vid floden Wisla (eller Vistula) och det tar ca 10-15 minuter till torget i gamla stan. Uppe på taket är baren öppen under sommarsäsongen och man har en riktigt fin utsikt över floden och slottet Wawel, så även om du inte bor på hotellet kan du ta en drink här.

Radisson Blu – Radisson ligger vid parken som delvis går kring gamla stan och ligger därför lite närmare centrum än Sheraton. Det är ett helt acceptabelt hotell, varken något speciellt eller något att klaga på. Ett standard Radisson-hotell.

Andel’s – Hotellet ligger vid tågstationen och det största shoppingcentret (de är i samma byggnadskomplex) och det tar inte mer än 5 minuter att gå till torget. Inte så stor frukostbuffet, men alldeles tillräcklig. Som på många hotell i Krakow serveras kaffe vid bordet och du kan beställa olika specialkaffevarianter. Det ska vara ett design- och konsthotell men i mina ögon var det mest ett modernt hotell.

Hotel Gródek – Ett väldigt romantiskt hotell som ligger i utkanten av gamla stan. Hotellet är privatägd och rätt litet så det är en ganska intim stämning över hela hotellet. Jag skulle hellre bo här med Mr. Balkan än med min chef, om vi säger så. 🙂

De flesta hotell i Polen har fortfarande gratis toalettartiklar i badrummen, så det är något man inte behöver fundera på om man råkar glömma det hemma. Jag skulle rekommendera ett hotell som ligger nära torget i gamla stan eftersom det mesta i Krakow utgår därifrån. Hotell Grodek ligger på ett bra avstånd men skulle kunna moderniseras en aning.

Hotellen ovan har jag bott på och kan därför rekommendera dem med gott samvete då de alla håller en hög standard men jag är övertygad om att det finns många fler prisvärda hotell i Krakow. Och oavsett vilket av de här hotellen ovan du väljer så tycker jag att du får valuta för pengarna då de flesta kostar runt 1200 kr per natt.

Åk nu!

Jag har besökt Krakow under årets alla perioder och staden är lika vacker i vinterskrud som i gassande julisol. Mest har jag njutit av staden på våren då man kan sitta och se livet passera på olika biergartens eller från en uteservering.

På senare år har det ökat extremt mycket med turister i Krakow – jag tycker att ökningen bara från 2012 till 2015 är påtaglig. Speciellt norrmän verkar uppskatta Krakow och det är därför man kan se många polska hemsidor med norska som språkalternativ. Så skynda dig att åka till Krakow innan staden blir nästa Prag med en oöverkomlig mängd turister.

Psst… problemet med att vara på arbetsresa är att man inte förstår att ta snygga bilder av platserna man besöker så därför är mitt bildmaterialt ganska klent. 🙂

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jesper, The Biveros Effect 6 mars, 2016 at 21:51

    Krakow är en riktigt trevlig stad, tyvärr är det ett tag sedan nu som jag hade turen att besöka staden 🙂

    • Reply Jessica Heinonen 18 mars, 2016 at 07:41

      Det är en verkligt trevlig stad! Det är ju så enkelt med direktflyg så det tar ju knappt någon restid alls så du ska nog planera in en resa snart, tycker jag. 🙂

    Leave a Reply