Europa Secret Essiscapes - hemliga destinationer

Meteora – så tätt på himlen man kommer

28 januari, 2016

Meteora är ett av de mest konstigaste ställen jag besökt. Det är en fascinerande plats både för att naturen är helt spektakulär men också för vad människan åstadkommit här nästan är mirakulöst.

Meteora ligger i mellersta Grekland och ca 5 timmars tågresa från Aten. Tågturen dit är också en speciell upplevelse eftersom det känns som om man kryper längs med bergen med djupa stup nedanför. När jag besökte Meteora under min studietid i Aten 2011 var det vår och det var helt fantastiskt att färdas bland blommor och ängar i bergen.

Med vad är så fantastiskt med Meteora? Jo, det är klippformationer som har en alldeles speciell utformning och ovanpå dessa formationer har munkar och nunnor byggt grekisk-ortodoxa kloster. Totalt xx kloster finns här och en del av dem är öppna för allmänheten. Vi besökte fyra kloster, varav ett av dem har varit inspelningsplats för James Bond-filmen For your eyes only. Det är bara så fascinerande att se dessa klippelare stiga upp ur marken och föreställa sig den otroliga ansträngning som måste ha krävts för att bygga de olika klostren. Om du är intresserad av den historiska aspekten så finns det förstås mer information om Meteora på allsmäktiga Wikipedia och jag låter bilderna tala för sig själv, det är rätt svårt att beskriva Meteora utan bilder. 🙂 Se bildslideshow högst uppe.

Vi bodde på ett hostel i Kalambaka som är staden som ligger vid foten av själva klippformationerna och det är här de flesta övernattar som besöker Meteora. Vi var där utanför högsäsong så det var rätt billigt att övernatta, jag vill minnas att vi betalade under 20 euro per natt/per person i ett rum för 3 personer. Vi gick genom skogen upp och ner till klostren, men man kan även ta taxi om man har bråttom eller helt enkelt inte vill gå. Man behöver inte oroa för att ha täckta ben när man besöker klostren för vid ingången till nästan varje kloster kan man låna kjolar och om jag minns rätt så måste man som kvinna faktiskt ha kjol så det räcker inte ens med att ha långa byxor – det ska vara kjol.

Meteora ligger en liten resa från både Thessaloniki och Aten, men jag tycker att det absolut är värt det. Satsa dock på att övernatta eftersom det blir en väldigt kort vistelse om man gör det över dagen och då får man inte tillräckligt med tid uppe på klipporna.

Ett litet tips: Det är en smart idé att betala för en sittplats på tåget och insistera på att det är din plats om du väl betalat för den, vi upplevde att de vana grekerna lugnt bara tog upp platserna om man inte protesterade.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply