Europa

En dag i Oslo

14 april, 2016
en dag i oslo

Många av mina resedrömmar är inte alls stora – ibland är det de minsta som gör mig mest förväntansfull.

Var: Oslobåten och Oslo
När: 28-30 mars 2016
Med vem: Mr Balkan

En av mina mindre resedrömmar har varit att ta Oslobåten från Köpenhamn – det har faktiskt varit ett av mina mål ända sedan jag flyttade till Danmark för över fyra år sedan. Av någon anledning kändes det som något jag skulle uppleva för att integreras i det danska samhället och komma närmare de här märkliga danskarna jag lever bland.

krog i norge

Norrmännen vet vad danskarna som kommer med båten vill ha.

Oslobåten till… Oslo

Jag har faktiskt bara en gång i mitt liv varit till Norge och då var jag typ 6 och vi körde över gränsen från Sverige till Halden. Jag tyckte att det var dags med en litet mer uppdaterad Norge-visit. Så till min födelsedag hade Mr Balkan bokat en kryssning till Oslo så att jag skulle få checka bort det här från min lista och sluta gnata på honom om att vi skulle åka (han har åkt Oslobåten fler gånger och ser ingen spänning med det).

Jag kan ju inte låta bli att jämföra hela upplevelsen med Sverigebåten aka. Finlandsfärjan och det är ju väldigt likt. Dock hade vi en hytt med dubbelsäng och ovanför bildäck, så det var inte för mycket deja vu. Men båtarna är byggda enligt samma modell och badrummen i hytterna var nästan lite spöklikt samma.

Maten på båten var helt okej, vi åt buffet en dag och skaldjursutbudet var faktiskt riktigt brett, så jag frossade i räkor och musslor. På båten fick jag också min första introduktion till Norge eftersom den enda specialölen de hade var Skands och många av deras varianter var ganska milda, vilket föll mig i smaken.

Välkommen till Oslo!

Men Oslo då? Jag hade inte så många punkter på min lista över ställen jag ville besöka i Oslo eftersom vi bara hade 6 timmar i land, men operan är ju svår att missa när man går från färjan in till centrum så den ser man utan att ens ta en omväg.

en dag i oslo

Operan i Oslo på en stormig dag.

Oslos bästa burrito – Freddy Fuego

Vi gick ner för shoppinggatan till det kungliga slottet och sedan var vi hungriga nog för att ta itu med vad som skulle bli dagens höjdpunkt: burritos från Freddy Fuego. Det var seriöst den bästa burriton jag någonsin har ätit och jag har faktiskt ätit mycket mexikansk mat i mina dagar. Köttet hade förberetts i många timmar och salsa verden var helt perfekt. Jag åt en burrito med kyckling och Mr Balkan en med nötkött och om jag får vara ärlig så tyckte jag bättre om min. 🙂

freddy fuego oslo

Freddy Fuego på Hausmanns gate.

Förvänta dig inte att Freddy Fuego något fancy ställe – det är ett snabbmatsställe där man går upp till disken och beställer och får maten då den är varm. Personalen var superhjälpsam och förklarade var allt var och gav oss smakprov på olika salsor och ägaren kom och pratade några ord med oss också medan vi åt. Det var en chill stämning men samtidigt inget ställe där man sitter länge.

Grünerlökka – något av en besvikelse

Med magarna fyllda med yummyness gick vi vidare till Grünerlökka som jag hade läst att skulle vara Oslos motsvarighet till Köpenhamns Nörrebro eller Vesterbro. Mjaa… Jag förväntade mig en stadsdel i stil med Elemgade på Nörrebro eller som möjligtvis påminde om Enghave plads på Vesterbro, men det var mycket lugnare och inte alls lika hipsteraktigt.

en dag i oslo

Den enda butiken jag hittade som uppfyllde min förväntning om Grünerlökka. Så här trodde jag att det skulle se ut överallt!

Jag ville hitta ett mysigt ställe att dricka kaffe på, men det fanns några Kaffebrenneriet-caféer och en Espresso House, vilket inte helt motsvarade den bild jag hade fått av Grünerlökka genom att läsa om stadsdelen. Det är rätt fint vid ån som skiljer Grünerlökka från centrala Oslo och det är definitivt varierande att se en annan del av Oslo än centrum, men jag är faktiskt litet besviken. Kanske för att jag är så van med Köpenhamns alla hipstergator och diversitet i gatubilden.

Och prisnivån då?

Om man bara är en dag i Oslo så påverkas man inte så mycket av prisnivån, i alla fall upplevde inte jag det som något extremt. Men då åt vi bara lunch (semibilliga burritos för ca 100 NOK/styck) och jag drack kaffe och åt en liten brownie för 59 NOK på Kaffebrenneriet. Att tillbringa en längre tid i staden kan säkert bli en dyr historia, men med danska priser som referenspunkt så var det inte så dyrt som jag hade trott. Förutom gurkan i snabbköpet som kostade 15 NOK… Visste ni förresten att man kan köpa halva gurkor i Norge för att gurkpriset är så högt?

Oslo lyckades inte fånga mitt hjärta på de 6 timmar jag tillbringade i staden, men jag får kanske ge staden en ny och längre chans senare. Bergen, fjordarna och fjällen finns fortfarande på min to do-lista!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply