USA

Big Apple Greeter – se New York ur en new yorkers synvinkel

4 februari, 2016
big apple greeter

När jag skulle åka till New York gjorde jag extremt mycket research eftersom jag såg fram emot resan så mycket. En sak jag gärna ville pröva var att träffa en Big Apple Greeter.

Big Apple Greeter är ett projekt som är delvis finansierat av staden New York och syftet är att besökare ska kunna träffa en New York-bo under några timmar och se staden från deras perspektiv och välkomna dem till staden. Det rekommenderas att man träffar sin greeter inom de första dagarna man är i New York och får en introduktion till staden, bl.a. genom att lära sig använda tunnelbanesystemet.

Man ska ansöka om att få en greeter och i ansökan får man definiera om man besöker New York för första gången, vad man är intresserad av och om det finns några speciella områden man vill besöka. Man måste ansöka om en greeter 3-4 veckor innan man anländer till New York så det gäller att göra det i god tid om man vill försäkra sig om att man får träffa en greeter.

Alla greeters jobbar på frivillig basis och är inga utbildade guider. Jag och min väninna skrev i vår ansökan att vi var intresserade av arkitektur och att vi gärna besökte ställen som inte var typiska turistställen. Vi blev tilldelade en äldre man vid namn Lewis som hämtade oss vid vårt boende en tidig söndagmorgon. Med Lewis tillbringade vi en hel informationsfylld dag.

big apple greeter lewis

Vår nya vän Lewis med sin vän.

Det visade sig nämligen att Lewis bar på en stor kunskap om New York och ville gärna dela med sig allt han visste om brandtrappor, malted balls, fjärilar, judiska sekter (han var själv jude) och allt annat mellan himmel och jord. Mest hjärtskärande under hela dagen var när han berättade om hur han hade jobbat i financial district när 9/11 hände och hur han inte kunde fortsätta arbeta efteråt då det var alltför smärtsamt att se vardagen bli förstörd. Det var först då som jag insåg vilken otroligt stor påverkan 9/11 har haft på New Yorks befolkning och hur det kommer att leva med dem resten av livet.

Vi var tvungna att lämna Lewis för att gå och se Brooklyn Nets spela hemmamatch. Eftersom Lewis också jobbade som frivillig på fjärilsavdelningen på American Museum of Natural History på fredagar (en upptagen man!), så erbjöd han sig att fixa biljetter åt oss och äta lunch med oss i personalkantinen, vilket vi naturligtvis tackade ja till. Så vi fick en privat guidning av Lewis på museet och dessutom fick vi träffa hans kompis som också var en riktig karaktär.

big apple greeter

En mer eller mindre skrämmande T-Rex på Museum of Natural History.

Vi hade en riktigt ögonöppnande upplevelse med Lewis och jag är riktigt glad för att vi fick träffa en greeter som vi både klickade med och som kunde bjuda så mycket på sig själv och staden han älskade.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply